‘Water mogelijke oorzaak brand.’ 7 opmerkelijke uitspraken over oorzaken

In mijn boek Wat is nu eigenlijk het probleem? Een krachtige en overtuigende adviesaanpak speelt de analyse van oorzaken een belangrijke rol. Als je weet welke oorzaak ten grondslag ligt aan het geschetste probleem, dan heb je meer zicht op de mogelijke oplossingen. Belangrijk is ook dat je op zoek gaat naar de dieperliggende oorzaken, de oorzaak achter de oorzaak. Als je geen oorzaak kunt achterhalen, dan weet je ook niet welke oplossingen relevant zijn. Hier volgen een aantal opmerkelijke uitspraken over oorzaken van menselijke problemen die recent in het nieuws kwamen.

‘Menselijke evolutie oorzaak rugklachten.’ Bioloog Meghan Cotter van de Case Western Reserve University naar aanleiding van vergelijkend onderzoek tussen mensen en primaten.
Hier hebben de onderzoekers de diepstliggende oorzaak te pakken. Tenzij je de oorzaak van de menselijke evolutie nog wilt analyseren. Verder is dit een mooi voorbeeld van een oorzaak die je niet meer weg kunt nemen.

‘Water mogelijke oorzaak brand Lopik. Het in brandveiligheid gespecialiseerde bureau Efectis (voorheen TNO).
Het woord ‘mogelijk’ is de trigger in dit bericht. Eigenlijk staat hier dat het onderzoeksbureau niet weet wat de oorzaak is en om die reden ook geen echte aanbevelingen kan doen.

‘Een defect in het Europese netwerk is de oorzaak van storing.’ Woordvoerder RIM, producent van Blackberry.
Alle gebruikers van de Blackberry hopen dat de oorzaak nu echt duidelijk is, zodat het mogelijk is om maatregelen te treffen voor zowel de korte termijn. Maar hoe is die storing ontstaan, is eigenlijk de volgende vraag die RIM zich moet stellen. Want dit wil je als bedrijf niet nog een keer meemaken.

‘Seksuele revolutie oorzaak misbruik RK-kerk.’ Onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Amerikaanse bisschoppenconferentie.
Dit is een interessante oorzaak, omdat de onderzoekers ook aangeven dat homoseksualiteit en het celibaat geen oorzaken zijn van het misbruik. De vraag is nu met welke oorzaak iets gedaan had kunnen worden en met welke niet. Met de seksuele revolutie kun je in ieder geval bitter weinig.

‘Geen oorzaak rattenoverlast Veldhoven.’ Woordvoerder gemeente Veldhoven
Prachtige kop van een krantenartikel en compliment voor de journalist die deze quote heeft gebruikt. Je kunt zeggen dat je de oorzaak niet hebt kunnen achterhalen, maar zeggen dat er geen oorzaak is? Bijzonder.

‘Stress bij werknemers moet bij oorzaak worden aangepakt.’ Jacques van der Klink, hoogleraar gezondheidswetenschappen te Groningen
Tja, dit kan ik alleen maar beamen. Hij geeft ook aan dat bedrijven teveel aan symptoombestrijding doen, in plaats van de werkelijke oorzaak aan te pakken. En dat klopt. Symptoombestrijding is wijdverbreid om de eenvoudige reden dat mensen te veel in oplossingen denken.

‘Indekken is de belangrijkste oorzaak van de pap.’ Adviseur/auteur Michiel Boswinkel over de plaag van rapporten in organisaties.
Ik kon het niet laten om deze mooie oorzaak-uitspraak van vriend Michiel Boswinkel op te nemen. Die pap blijft natuurlijk gewoon bestaan als ‘indekken’ blijft bestaan. En ‘indekken’ blijft bestaan als we de oorzaak hiervan niet wegnemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s