Nog slimmer werken met iPad en iOS5

Met de komst van iOS5 is de iPad (en natuurlijk ook de iPhone en de iPod Touch) alleen maar beter geworden als instrument voor slimmer werken. Inmiddels kun je online allerlei overzichten vinden van alle nieuwe mogelijkheden. Ik heb hier vijf functies op een rij gezet die mij in mijn werk al veel hebben opgeleverd.

1. gesplitst en zwevend toetsenbord
Heb je geen typecursus gehad en ben je niet verder gekomen dan het tweevingersysteem, dan is deze feature een interessante. Het is mogelijk om je toetsenbord in twee delen te splitsen, waardoor je makkelijker met twee duimen kunt tikken, terwijl je de iPad in de hand hebt.  Verder kun je ook je toetsenbord zwevend maken, zodat deze over de tekst heen kan schuiven (of andersom). Beide opties helpen je om sneller aantekeningen te maken.

2. berichtencentrum
Het berichtencentrum laat je in één oogopslag zien wat je wilt zien aan berichten, mails, herinneringen etc. Je bepaalt zelf wat je in beeld wilt hebben en door van boven naar beneden te swipen, trek je het berichtencentrum open. Hiermee kun je je timemanagement een upgrade geven.

3. iCloud agenda’s
iCloud bevat een batterij aan mogelijkheden waarmee het syncen en backuppen van informatie eindelijk door Apple zelf beter is geregeld. Ik ben zelf gecharmeerd van het syncen van agenda-items met bijvoorbeeld die van mijn vrouw. Ik heb nu altijd haar privé-afspraken in mijn agenda staan, tussen mijn werk-afspraken, zonder dat ze worden gesynct met mijn werkagenda. Ik heb nu meer zicht op wat ik bijvoorbeeld aan uitloop heb aan het eind van een dag en zo kan ik beter plannen zonder werk-privéconflicten. Het is hiervoor wel nodig dat we allebei hetzelfde Apple-account gebruiken.

screenshot trefwoordoptie iPad met iOS54. Shortcut
Shortcuts bestaan natuurlijk al langer in tekstverwerking, maar nu kun je ook op je iPad in korte tijd veel tekst maken met weinig aanslagen. Ga hiervoor naar Instellingen, Algemeen, Toetsenbord. Daar zie je in de rechterkolom, onderaan, het onderdeel trefwoorden staan. Hier tik je de tekst in die je bijvoorbeeld vaak gebruikt en vervolgens koppel je er een trefwoord aan.

5. Leeslijst in Safari
Als je veel leest en artikelen wilt bewaren, dan had je al veel aan functionaliteiten zoals Readitlater of Instapaper. Hiermee kun je altijd je eigen leeslijst van opgeslagen artikelen raadplegen. Instapaper kon je al in Safari gebruiken door de url van de site op te nemen in je bladwijzerbalk. Maar nu heeft Safari een eigen leeslijst die via iCloud te syncen is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s