Wat is het beste advies voor de pinstoring?

Op woensdag 16 november 2011 was het weer raak: een landelijke pinstoring die roet in de financiële maaltijd van menig ondernemer gooide. Alle landelijke pers besteedde aandacht aan dit terugkerend fenomeen. Trouw had hierover het volgende bericht waarin enkele interessante punten worden genoemd over de oorzaak en de oplossing. Hoe bepaal je die?

Ik las in een ander bericht hierover dat een software-update het probleem had verholpen. Wat is hier nu opmerkelijk aan vanuit het perspectief van probleem- en oorzaakanalyse én de juiste oplossing? In het bericht staat dat de oorzaak een technisch mankement is. Nou weten we dat deze storingen zich vaker hebben voorgedaan, misschien niet elke keer met dezelfde oorzaak. Maar stel dat het technisch mankement meerdere keren de oorzaak is, hebben we hier dan wel de werkelijke oorzaak te pakken? De oplossing was deze keer een software-update, maar kom je daarmee nou werkelijk van het probleem pinstoring af?

De laatste zin van het bericht, dat citaat, wordt in vrijwel alle berichten overgenomen, en zet dit verhaal in een bepaald licht. De storing toont de afhankelijkheid van het pinsysteem in Nederland aan, zegt de brancheorganisatie. Maar afhankelijk ben je van iets en dat iets krijgen we niet te horen. Eigenlijk kun je dit citaat ook lezen als een oorzaak-gevolgrelatie: storingen worden veroorzaakt door de afhankelijkheid van het systeem. In dat geval is het interessant om die afhankelijkheid in je oorzaakanalyse mee te nemen en zo te komen tot de werkelijke oorzaak waar je dan een passende oplossing in de vorm van een advies voor kunt bedenken.

Hoe je dit doet, staat in mijn boek Wat is nu eigenlijk het probleem? Een krachtige en overtuigende adviesaanpak. Ik leg je daarin uit hoe je tot de werkelijke oorzaak komt en hoe je als consultant met het passende advies komt. Het boek lezen is een goed idee, maar natuurlijk kom ik het ook graag live uitleggen in een presentatie of andere vorm.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s