8 manieren om ppt-presentaties op je iPad te zetten

Als je powerpointpresentaties die je op een desktop hebt gemaakt,  ook op je iPad wilt gebruiken, dan kan dat zeker.  Je hebt 8 manieren om bestaande Powerpointpresentaties over te zetten, elk met voordelen en nadelen.

 1. Sla je presentatie op je desktop of laptop op als pdf. Deze pdf krijg je makkelijk via mail of opslagservice op je iPad, waarna je deze in een pdf-reader kunt vertonen. Hou er rekening mee dat animaties in de presentatie niet meer zichtbaar zijn.
 2. Sla je presentatie op als afbeeldingen. Ook dit is een stap die je dan op je desktop of laptop uitvoert. Afbeeldingen kun je overzetten naar het fotoalbum van je iPad en van daaruit kun je een presentatie van de afbeeldingen opstarten. Ook bij deze optie vervallen de animaties in je presentatie.
 3. Maak gebruik van Office-apps. Microsoft is bezig om zelf een iPadversie van haar Officepakket uit te brengen, maar er zijn verschillende andere Office-apps waarin je Powerpointpresentaties kunt bekijken (bijvoorbeeld Smartoffice)en sommige bieden ook de mogelijkheid om deze presentaties te bewerken op je iPad. Een voorbeeld daarvan is Quickoffice Pro HD. Helaas zijn er ook Office-apps die wel Word en Excel ondersteunen, maar geen Powerpoint. Reden genoeg om altijd de app-omschrijving goed te lezen en desnoods de specificaties nog eens te lezen op de website van de leverancier.
 4. Maak gebruik van online services. Je kunt dan je presentatie uploaden naar een server en via je iPadbrowser deze weer opvragen.  De meest bekende service is Slideshare. Andere services hebben wel een eigen app, van waaruit de presentatie weer opvraagt, bijvoorbeeld Slideshark. Je behoudt je animaties.
 5. Converteer de presentatie naar een filmbestand (Kies bij Bestand: Opslaan als film) en upload dit naar een opslagservice of naar een publieke site, zoals Youtube. Je behoudt nu je animaties.
 6. Koop de app Keynote. Keynote is de presentatiesoftware van Apple voor haar besturingssysteem op desktop en laptop en daar hebben ze een iPadversie van gemaakt. Hierin kun je Powerpointpresentaties opvragen, die je vervolgens weer kunt bewerken en afspelen. Werk je al met Keynote op een Mac, dan zie je snel dat je niet alle opties tot je beschikking hebt in deze iPadversie, maar het zijn er genoeg. Je kunt ook een nieuwe presentatie in Keynote maken en die opslaan als Powerpoint en die weer verzenden per mail of synchroniseren via iTunes of iCloud. Animaties zijn, zoals al eerder aangegeven, mogelijk. Hou bij het inlezen van bestaande Powerpointpresentaties wel rekening met conversieverschillen. Keynote geeft ook aan wanneer bijvoorbeeld bepaalde lettertypen zijn verwisseld voor andere.
 7. Maak gebruik van iTunes om je Powerpoint over te zetten naar een app die Powerpointpresentaties kan verwerken. Zie voor iTunes ook het deel Synchroniseren bij Mijn informatiemanager.
 8. De nieuwste oplossing is de virtuele Windowsomgeving waarin Powerpoint 2010 aanwezig is. Hierin maak je Powerpoints, maar je kunt ook via een desktop of laptop bestaande Powerpoints uploaden naar de serverruimte die je erbij krijgt. Vervolgens roep je deze Powerpoints weer op in je Powerpointsoftware in de virtuele omgeving op je iPad.  OnLive Desktop heet het concept. De gratis benodigde app is alleen via de Amerikaanse iTunes te downloaden. Account aanmaken kan alleen op de website en je krijgt 2GB gratis, voor meer ruimte moet je betalen.
Advertenties

17 gedachtes over “8 manieren om ppt-presentaties op je iPad te zetten

 1. Leon zegt:

  Beste Peter, ik heb DocumentsTGo geprobeerd om pptx powerpoints weer te geven, maar dan valt regelmatig een tekstblok weg.
  Heb je ervaring met het tonen van pptx powerpoints via Keynote?

  • peter van loevezijn zegt:

   Dag Leon, daar word je natuurlijk niet blij van, maar er altijd rekening mee dat Office-files die je op laptop of desktop hebt gemaakt, soms niet goed converteren naar office-apps op je iPad.

   Zijn het tekstblokken met een bepaalde opmaak, bijvoorbeeld koppen, of maakt het niets uit? En gebruik je DocstoGo op de iPad in premium of de standaardversie? Er zit nl een verschil tussen deze twee in pptx. Bij premium staat er expliciet bij dat de app ermee om kan gaan, bij de standaardversie staat dat niet.

   Ik heb inmiddels een pptx in Keynote op Mac en iPad geopend en dat ging prima. Maar daarmee is niet gezegd dat ik nu 100% garantie heb dat het altijd goed gaat. Voordeel van Keynote is wel dat je bij na het inlezen van de file een melding krijgt wanneer bepaalde conversies niet gelukt zijn. Vaak heeft dat dan met een lettertype te maken dat niet wordt herkend en waarvoor dan een vergelijkbaar lettertype wordt gebruikt.

   Hoop dat ik je een beetje op weg help met deze reactie.

   Groet,

   Peter

 2. anneke zegt:

  Dank goede tips over PPT presenteren met iPad! Ik had een vraag hierover in Google getypt en kwam meteennuit bij jouw blog 8 manieren om …etc… Kan er echt verder mee. hartelijke groet, Anneke

  • peter van loevezijn zegt:

   Dag Annneke,

   Mooi dat de tips je helpen. Succes met je iPadpresentaties. In de herziene editie van het boek dat volgende week uitkomt, noem ik ook de apps Haiku Deck, Deck en Flowboard als interessante optie voor presentaties.

   Groet,

   Peter van Loevezijn

 3. Vana zegt:

  Mag ik je een vraag stellen Peter? Ik heb n.a.v. je adviezen 2 manieren uitgeprobeerd. SlideShark gedownload en ook de Powerpoint als pdf opgeslagen. Maar als ik dan vanuit mijn desktop de Powerpoint of de pdf in een email stuur, ontvang ik hem op mijn iPad niet in de mail bijgesloten, maar dan zit er een winmail.dat bestandje bij. Ik begrijp er niets van, heb jij een idee wat er fout gaat?

  • Vana zegt:

   Ben iets verder. Heb met de Letter opener app er een ppt bestandje van kunnen maken. Maar vervolgens met geen mogelijkheid te openen in SlideShark. Er nu op tikken geeft een mogelijkheid om Letter Opener tegen extra kosten uit te breiden, en geen mogelijkheid met SlideShark te openen, zoals wel het geval had moeten zijn… Inmiddels al zo’n 2 uur aan het peuteren en googlen…. Help. Dank.

   • peter van loevezijn zegt:

    Hoi Vana,

    Ik ben dit probleem al eens eerder tegengekomen tijdens een workshop en heb er nog steeds geen verklaring voor. Maar gebruik je ook Dropbox of een andere clouddienst? Dan kun je daar de PDF in zetten en ga je vervolgens op je iPad via de app Dropbox naar het bestand. Je kiest dan Open in… en opent het bestand in de app waarmee je het bestand wilt laten laten zien. Datzelfde kun je ook doen met een PPT. Die open je dan in de app Slideshark. Ik zou zeker geen extra kosten maken voor een oplossing.

    Groet,

    Peter

   • Vana zegt:

    Hai Peter,

    Dank voor je snelle reactie. Nee gebruik nog geen clouddienst. Maar heb iemand anders (in plaats vanaf mijn pc vanuit zelfde emailadres…) mij de presentatie laten sturen en die kwam dus niet als winmail.dat bestand binnen en kon ik vervolgens wel meteen openen en bekijken, en ook via SlideShark bekijken. T.av. jouw advies: om het bestand in een clouddienst te zetten, moet je er minstens op tikken denk ik, en dan kwam alleen dat menu met die extra Letter opener mogelijkheden. Ik kon er eigenlijk geen kant meer mee op. Of is er een andere manier om een bestand naar een clouddienst over te brengen?

 4. peter van loevezijn zegt:

  Dag Vana, mooi dat het is opgelost. Over de clouddienst: wanneer je bv Dropbox ook op je desktop hebt staan, dan kun je via je Verkenner het bestand in je Dropboxmap zetten. Vervolgens kun je vanaf je iPad dan het bestand openen vanuit de Dropboxapp. Dat gaat dan ook via het Open in… en dan is het afhankelijk van de beschikbare apps op je iPad in welke app je het bestand kunt openen.

 5. Jacqueline zegt:

  Hoi Peter,

  Dank je wel voor je adviezen.
  In het verleden heb ik weleens een PPT presentatie bewerkt op de Ipad door er notities aan toe te voegen, Volgens mij deed ik dat met Slideshark, maar ik kan het nu nergens meer terug vinden.
  Weet jij een gratis app waarin ik notitiepagina’s kan tonen opp de Ipad?

  Alvadt bedankt!

  • peter van loevezijn zegt:

   Hallo Jacqueline,

   Bedoel je de sprekersnotities of iets anders? In Slideshark kun je volgens mij in de app zelf geen notities toevoegen. Ook in de nieuwe MS Powerpoint app kun je in de app niets toevoegen. Ik neem aan dat bestaande notities in een presentatie wel werken. Sprekersnotities heb je in Keynote, wel betaald tenzij je een iPad van na sept 2013 hebt. Je kunt ook gebruik maken van het gratis Haiku Deck waarin je sprekersnotities kunt toevoegen en ook kunt delen met anderen. Ook het gratis Quickoffice heeft bij het presentatiedeel de mogelijkheid om notities toe te voegen.

   Groet,

   Peter

 6. Ze zegt:

  Ik snap er niks van, ik heb een iPad van 600 euro, die heb ik speciaal gekocht zodat ik mijn presentaties op gemak kan maken. Alleen ik kan mijn presentatie niet verzenden omdat hij te groot is…
  Ik stuur hem via de koppeling, dat lukt dan weer wel, alleen daar zie ik mijn afbeeldingen niet in.
  Ik snap er niks meer van heb morgen die presentie.

  Kan iemand mij helpen?

  • peter van loevezijn zegt:

   Hallo Ze,

   Je moet of vanuit de mail (als je de presentatie als bijlage hebt) of vanuit een cloud, kiezen voor Openen in… Je kiest dan de app waarin je de presentatie wilt openen. Als je bv Dropbox gebruikt, dan installeer je de Dropbox-app, inloggen, bestand zoeken, openen in Dropbox en dan via deelknop Openen in…Je kunt dan een ppt bijvoorbeeld openen in Keynote of MS Powerpoint. Dit is de manier om bestaande presentaties op je iPad te krijgen en van daaruit te presenteren. Morgen niet je verbindingskabeltje vergeten voor aansluiting op beamer, tenzij je een draadloze verbinding hebt.

   Succes en groet,

   Peter

 7. Julie zegt:

  Beste,

  Ik heb een probleem. Ik heb een presentatie gemaakt in Keynote en wil deze nu bewaren/opslaan op mijn MacBook en daarnaast de presentatie ook opslaan als Powerpoint presentatie, maar geen van beide lukt. Mijn Mac geeft het volgende aan: Het document kan niet automatisch worden bewaard.
  Heeft u enig idee hoe ik dit probleem kan oplossen?

  Alvast bedankt,
  groet,
  Julie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s