Slimmer werken en leren in de slimme organisatie

imageMenno Lanting gaat ons met zijn nieuwe boek De slimme organisatie begin 2013 opnieuw op scherp zetten. Hoe kunnen organisaties beter worden door gebruik te maken van de nieuwste technologie? Het is waar dat technologie een organisatie op allerlei fronten beter kan laten functioneren. Het is ook waar dat technologische ontwikkelingen vreselijk snel gaan en veel organisaties moeite hebben om het tempo bij te benen. Maar het is eigenlijk geen keuze meer om wel of niet mee te doen. Alleen meedoen telt, niet meedoen is verliezen.

De slimme organisatie gaat alleen al slimmer werken door medewerkers de mobiliteit te bieden die ze nodig hebben. Tablets zijn een prachtige technologische ontwikkeling waarmee je ze werkelijk mobiel kunt maken. Een slimme organisatie beschikt over leiders die dit inzien, die snappen dat tablets allang geen apparaten zijn die voor afleiding zorgen. Die snappen dat werkprocessen met tablets slimmer verlopen, tot meer output leiden, maar ook creativiteit bevorderen en motiverend werken.

Maar er is meer. De slimme organisatie is ook een lerende organisatie waarin medewerkers zich nieuwe ontwikkelingen snel eigen maken. Leren vraagt dan om andere vormen, maar ook om andere faciliteiten. Mobile learning, social learning, gamification, leren wanneer het nodig is en wanneer het uitkomt. En ook dan speelt de tablet een belangrijke rol als platform voor nieuw leren. In het reguliere onderwijs, met name in de VS, wordt de tablet gezien als de belangrijkste tool voor nieuw leren. Het zal niet lang meer duren voordat slimme organisaties ook inzien wat tablets voor leren betekenen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s