Vijf noodzakelijke keuzes voor tabletorganisaties

image‘Ja, we hebben al onze medewerkers een tablet gegeven en enkele apps, zodat we slimmer kunnen gaan werken. Maar eigenlijk weten we niet zo goed wat we nou moeten doen.’ Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Steeds meer organisaties kiezen voor tablets om slimmer te werken en meestal beginnen ze dan met de aanschaf van de tablets en de apps. Al gauw blijkt dat ze nog niet goed hebben nagedacht over het waarom en het resultaat en over keuzes die ze moeten maken.

Het waarom en het resultaat
Bij waarom en het resultaat moet de aanleiding voor de aanschaf helder worden. Is er een probleem dat hiermee opgelost worden en is mobiel werken met tablets dan de oplossing? Wat is het gewenste resultaat eigenlijk? Wat moet het allemaal opleveren? Hoe verhoudt het tabletgebruik zich tot andere projecten en is het een onderdeel van een groter geheel, bijvoorbeeld een groter project rond HNW?

Vijf keuzes
Als er dan nog steeds genoeg argumenten zijn om mobiel te gaan werken met tablets, komen de keuzes om de hoek kijken. Hier volgen er vijf die wat mij betreft in alle gevallen relevant zijn.
1. Slim werken met tablets bevat onder meer op afstand toegang hebben tot alle relevante documenten. Vaak gebeurt dit via cloudservices, maar kiest de organisatie ervoor om met zo’n service te werken? Of wordt deze optie gelijk doorgestreept vanwege allerlei mogelijke veiligheidsproblemen? En als het niet mag, wat zijn dan nog de alternatieven?
2. Slim werken bevat vaak slim en papierloos vergaderen. Kiest de organisatie ervoor om de gehele documentenstroom zelf te organiseren, inclusief de benodigde apps, of valt de keuze op een betaald vergaderconcept waarbij met licenties wordt gewerkt?
3. De inzet van mobiele devices vraagt om mobiel device management. Kiest de organisatie er voor om het managen van alle devices direct professioneel aan te pakken via betaalde software? Hierbij speelt ook het BYOD-concept: kunnen medewerkers ook hun eigen tablets zakelijk gebruiken en zo ja, onder welke voorwaarden?
4. Beschikt de organisatie over specifieke bedrijfssoftware die mobiel te benaderen moet zijn? Zijn daarvoor al apps ontwikkeld of moet de organisatie zelf investeren in eigen apps?
5. Mobiel slim werken met tablets is qua budget niet alleen een kwestie van de aanschaf van de tablets zelf en de apps. Uit de vorige keuzes blijkt al dat er ook andere kostenposten zijn om rekening mee te houden. En dan is er ook nog de fiscus die grote tablets anders belast dan laptops. Kortom, heeft de organisatie de juiste budgetkeuzes gemaakt?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s