Dit maakt zakelijk iPadgebruik lastig

Ik weet dat veel zakelijke iPadgebruikers vooral veel gemak ervaren van hun iPad en de apps die ze gebruiken. Het woord ‘lastig’ zullen ze niet zo snel herkennen, ik ook niet. Totdat ik tegen het probleem van Open met en Open… liep. Een groot probleem voor zakelijk gebruik waar geen echte oplossing voor is. Ik zal het uitleggen.

screenshot Open met

Zakelijke iPadgebruikers weten dat je vanuit Mail een bijlage opent in een bepaalde app. Door de vinger kort op de bijlage te houden verschijnt het overzichtje van apps waarmee je de bijlage kunt openen: Open met. Hetzelfde werkt met Open in… Zit je in een bepaalde app te werken en wil je de file in een andere app openen, dan kan dat bij veel apps met de optie Open in… Je krijgt dan een vergelijkbaar overzicht.

Nu is het de vraag hoe je iPad bepaalt welke apps in dat overzicht verschijnen en hoeveel dat er zijn. Niemand kan deze vraag beantwoorden. Het is niet bekend welke logica achter de toewijzing van de apps zit en het aantal dat maximaal in beeld komt. Op internet gaan allerlei suggesties rond van meestgebruikte apps, laatst gebruikte apps, maximaal 10, maximaal 25, onbeperkt. Daar komt nog eens bij dat apps op een gegeven moment uit het overzicht verdwijnen zonder dat je dit in de gaten hebt. Ik heb dit zelf meegemaakt met Dropbox. In Keynote had ik in eerste instantie bij Open in… geen Dropbox staan. Dat had natuurlijk te maken met het feit dat Keynote een Apple-product is en Apple communiceert liever met de eigen iCloud. Jammer, dacht ik, want zo zou ik mijn presentaties weg kunnen zetten in de Cloud. Tot op een gegeven moment Dropbox wel in beeld was in het overzicht. Het kan dus wel. Maar sinds kort is Dropbox weer weg uit het overzicht en leek het erop dat Apple de connectie (weer) onmogelijk had gemaakt. Maar hoe zit het werkelijk?

screenshot keynote

Nu is het mogelijk om een verdwenen app weer in het overzicht te krijgen. Nee, niet via Instellingen van het apparaat of apps. De enige manier om het overzicht te manipuleren, is apps die wel in beeld zijn, tijdelijk van je iPad te verwijderen. Na elke verwijdering, zie je dat het overzicht is aangepast. Dit doe je dan net zolang de app die je zoekt weer in beeld is. Een omslachtig maar vooral irritant klusje waar niemand op zich te wachten. Waar zitten we dan wel op te wachten: via Instellingen zelf bepalen hoeveel apps en vooral welke apps gebruikt kunnen worden om iets te openen. Graag bij de volgende update van iOS.

Advertenties

Een gedachte over “Dit maakt zakelijk iPadgebruik lastig

  1. Frank Bakker zegt:

    Hi Peter, dat is inderdaad super irritant. Ik werk ook standaard met dropbox, bijv.
    Ik hoop dat er snel een oplossing komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s